Textielreiniger

Vezels, garens en stoffen

Van grondstof tot kledij.

Een kledingstuk reinigen of ontvlekken zonder kennis over de stoffen zal vaak tot een ongewenst resultaat of zelfs schade lijden. Daarom is het belangrijk te weten uit welke grondstoffen uw kledingstuk is gemaakt. Het onderhoudsetiket ( verplicht in alle kleding verkocht binnen Europa) geeft hierover duidelijkheid, maar wat betekenen deze namen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een stof is opgebouwd uit een garen en een garen uit een vezel.

Vezels

Op dit moment worden er een 50-tal verschillende vezels gebruikt onderverdeeld in groepen volgens oorsprong.

  • Dierlijke oorsprong: Wol, alpaca, lama, kameel, kasjmier, mohair, angora, vigogne, jak, guanaco, cashgora, bever, otter, haar, runderhaar, geitenhaar, paardenhaar en zijde.
  • Plantaardige oorsprong: Katoen, kapok, vlas/linnen, hennep, jute, abaca, alfa, kokos, brem, ramee, sisal, sunn, henequen, maguey
  • Half synthetisch op basis van natuurlijk materiaal: acetaat, alginaat, cupro, modal, proteïne, triacetaat, viscose
  • Synthetisch: acryl, chloorvezel, fluorvezel, modacryl, polyamide/nylon, aramide, polyimide, lyocell, polylactide, polyester, olyetheen, polypropeen, polycarbamide, polyurethaan, vinylal, trivinyl, elastodieen, elastaan
  • Mineralen: glasvezel, metaal, asbest

Garens

Gesponnen garens worden gemaakt van stapelvezels. Een stapelvezel betekent dat stukken vezel om elkaar heen gedraaid worden (spinnen) waardoor er een lange draad ontstaat waarmee je een stof kunt weven of breien. De kwaliteit van het garen bepaalt hoofdzakelijk de kwaliteit van de stof. De kwaliteit van het garen wordt bepaald door verschillende factoren. De lengte van de vezel waarvan het garen gesponnen word en Het aantal draaiingen waarmee het garen gesponnen wordt. Meest voorkomende gesponnen garens zijn wol, katoen, linnen en dierlijke haren (mohair, kasjmier, …)

Continu- of filamentgaren is een lange eindeloze draad zoals zijde. Als je de cocon van de zijderups afwikkelt is dit een hele lange (continue) draad. Continu-garen wordt ook gespoten uit een machine. Zo worden de synthetische en half- synthetische garens gemaakt. De meest voorkomende continu-garens zijn meestal (half)synthetische stoffen zoals polyester, polyamide, acryl, elastomeer, viscose, acetaat.De enige natuurlijke stof van continu garen is zijde.

Samengestelde garens

Van al deze garens kun je dus breien of weven maar je kunt ook combinaties van garens maken in een stof door diverse garens om elkaar heen te draaien, dit noemt men twijnen, zoals: linnen/viscose, katoen/polyamide, enz. Van alle mogelijke combinaties van vezels worden tegenwoordig garens gemaakt.

Stoffen

Om garens om te vormen tot een pand stof of kledingstuk moet je ze verwerken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Een garen kan gebreid wordt op een breimachine. Deze stoffen zijn rekbaar en soepel met een hoog draagcomfort. Er zijn verschillende manieren van breien dewelke van toepassing zijn op verschilende garens en of effecten. Een garen dat geweven wordt op een weefgetouw, van ketting en inslag. Deze stoffen zijn niet rekbaar (behalve als ze in combinatie of intiem met Lycra geweven worden).

Finish

Bovenop de samenstelling van stoffen kunnen zowel garens als stoffen gefinisht worden nadat ze geproduceerd zijn. Met een finish kun je ook weer aan garens en stoffen bepaalde eigenschappen meegeven: verven, bleken, bedrukken, coaten, waterafstotend maken, ruwen, teveel om op te noemen. Natuurlijk heeft ook de finish op zijn beurt invloed op de reinigingsmethode.

Conclusie

Als u de bovenstaande informatie heeft gelezen begrijpt u wel, dat ieder kledingstuk dat u bij ons laat reinigen zijn eigen reinigings- of ontvlekmethode vraagt. Elke stof heeft eigenschappen en valkuilen waarmee rekening moet gehouden worden.